nieuws

Nederlandse sterrenchefs worstelen ook met no shows

Restaurant

Sterzaak Sans Cravate in Brugge wil een einde maken aan de no shows. Patron cuisinier Henk van Oudenhove legt gasten die niet komen opdagen, de no shows, een boete op van 70 euro per persoon. Misset Horeca vroeg Nederlandse sterzaken wat zij hiervan vinden.

Nederlandse sterrenchefs worstelen ook met no shows

Edwin Vinke van tweesterrestaurant De Kromme Watergang in Hoofdplaat zucht diep als we hem om zijn mening vragen. ‘Een heel moeilijke zaak. Ook wij hebben ermee te maken. Heel storend. Het gaat bij ons om drie tot vier tafels per maand. Heel lastig, omdat je op drukke avonden gasten teleur moet stellen terwijl iemand anders niet op komt dagen. Ik heb wel begrip voor de actie van Sans Cravate, maar een boete gaat mij te ver.’

De Kromme Watergang

Het team van De Kromme Watergang belt alle reserveringen na. ‘Maar dit is toch nog niet genoeg. We gaan volgende week testen met een nieuw reserveringssysteem. Daarin vragen we wel om de creditcardgegevens van gasten. Ik hoop dat dat afschrikt. Mensen denken er gewoon te makkelijk over. Ze weten niet wat de gevolgen zijn voor een restaurant van een no show.’

La Trinité

Francois de Potter van sterzaak La Trinité in Sluis pakt no shows hard aan. ‘Ik bel ze gewoon op en vraag netjes waarom ze er niet waren. Soms is er echt wat aan de hand en daar heb ik dan begrip voor. Vaak hebben ze een rotsmoes. We hebben hier een lijst met de namen van mensen die ons hebben laten zitten, maar het is niet zo dat we ze weigeren bij een volgende reservering. We zijn extra alert en bellen ze kort van te voren nogmaals op.’ La Trinité vraagt bij een reservering alle gegevens van mensen, naam, adres, e-mail én het mobiele nummer. ‘Omdat we hier veel gasten hebben met een tweede verblijf aan zee.’

Omzet mislopen

Volgens De Potter komen no shows gelukkig niet heel veel voor bij zijn zaak. ‘Maar ik baal natuurlijk ontzettend als er op zaterdagavond een tafel voor vier leeg blijft. Dat scheelt zo 600 tot 700 euro, en andere mensen hadden daar graag willen zitten. En boete opleggen zie ik zelf niet zitten. Dat kost veel administratief werk en ik vraag me ook af of het juridisch wel mag.’

Iedereen meedoen

Jessica van der Weel van sterzaak Katseveer in Wilhelminadorp is van mening dat een boete alleen werkt als iedereen meedoet. ‘Dan werkt het ook echt en maak je gasten bewust van hun gedrag.’

Katseveer gaat zelf geen boete instellen. ‘Ik denk dat wij één keer per half jaar te maken krijgen met een no show. Vervelend, maar daar lig je dan niet wakker van. Wij bellen gasten wel regelmatig op als herinnering, zeker op de zaterdag.’

Discussieer mee over dit onderwerp.

Reageer op dit artikel