nieuws

Nederlandse wijnboeren gered door suiker

Restaurant

De Nederlandse wijnsector is gered door succesvolle protesten tegen Europese plannen de toevoeging van suikers te verbieden. De Europese Commissie wilde een dergelijk verbod om Europa van het wijnoverschot af te helpen en de kwaliteit van Europese wijnen drastisch te verbeteren.

Nederlandse wijnboeren gered door suiker

Wijnboeren in Noord-Europa zijn genoodzaakt suikers toe te voegen, omdat de druiven door een tekort aan zonlicht niet genoeg suiker aanmaken om een alcoholpercentage van 12 procent te halen.

Concurrentie

Wijnlanden in Zuid-Europa, Frankrijk, Spanje en Italië voorop, zagen onder meer uit concurrentieoogpunt wel wat in het verbod, maar wijnproducerende Noord- en Oost-Europese landen protesteerden onder aanvoering van twee Nederlandse europarlementariërs succesvol tegen het voorstel, schrijft het Algemeen Dagblad.

In Nederland zijn zo’n 140 wijnboeren, die samen ruim 180 hectare wijngaarden hebben, waar per jaar ongeveer 9000 hectoliter wijn van wordt geproduceerd. Door de klimaatverandering wordt het steeds beter mogelijk hier wijn te produceren.

Most

Onderdeel van het voorstel was onder meer om het gebruik van suiker te vervangen door het gebruik van ‘most’, een concentraat uit druiven wat kan worden gebruikt om wijn op te peppen.

Most is echter veel duurder dan suiker, dus een dergelijk plan zou de doodssteek zijn geweest van de Nederlandse wijnsector.

Reageer op dit artikel