nieuws

New Yorker beste sommelier ter wereld

Restaurant

Aldo Sohm, sommelier en wijndirecteur van driesterrenrestaurant Le Bernadin in New York, is door de World Sommeliers Association uitgeroepen tot Beste Sommelier ter Wereld 2008

New Yorker beste sommelier ter wereld

De in Oostenrijk geboren Sohm won vorig jaar al de titel Beste Sommelier van Amerika, en is de eerste vertegenwoordiger van de VS ooit die de wereldtitel wint.

In de halve finales versloeg hij veertien tegenstanders, waaronder Spanjaard Roger Vius en de Portugees Manuel Moreira. Hij maakte een verpletterende indruk op de jury door een schat aan kennis ten toon te spreiden in de complexe opdrachten, waaronder blind proeven en geschreven examens in niet alleen druivenvariëteiten, maar ook keldertechnologie en zelfs koffie, thee en bier.

De finale werd gehouden in het Cavalieri Hilton hotel in Rome. Sohm kreeg drie kwartier om de finaleopdrachten te voltooien. Die bestonden uit: het corrigeren van een wijnkaart met opzettelijke fouten, wijn-spijs combinaties geven, een demonstratie van gastheerschap in een gesimuleerde restaurantsetting, champagne uitserveren, wijnen decanteren en het geven van sigaaradviezen bij digestieven.

‘Het kostte me tien jaar intensief wedstrijdwerk om op dit punt te komen’, verklaart Sohm zijn succes tegenover Decanter.com.

De 36-jarige Sohm, geboren en getogen in Inzinng, Oostenrijk, was al vier keer winnaar van de titel Beste Sommelier van Oostenrijjk, voor hij naar New York verhuisde om daar te werken in de Oostenrijkse restaurants Wallsé, Blaue Gans en Café Sabarsky.

Reageer op dit artikel