nieuws

Nieuw Leids restaurant heeft sterallures

Restaurant

Woods, het nieuwe restaurant in Leiden van chef-kok Wilfred Tegelaar kondigt de officiële opening met veel bombarie aan, en spreekt al van sterren. In de meningen van de bezoekers zit een duidelijke lijn: mooie gerechten, mooie locatie, maar véél te duur.

Nieuw Leids restaurant heeft sterallures

Tegelaar wuift die argumenten, onder andere te lezen op de website Iens, snel weg: ‘we richten ons op de zakelijke markt en het topsegment. We werken uitsluitend met biologische topproducten, en daar betaalt men voor. Mensen die dat weten klagen niet.’

Michelin

Een paar dagen voor de officiële opening op 9 september is een delegatie van Michelin langs geweest. Volgens Tegelaar, die hiervoor jarenlang restaurant De Gouvernante in Leiden bezat, zijn er toezeggingen gedaan over opname van Woods in de Rode Gids volgend jaar.

‘Ik heb opname in de gids van Michelin bij De Gouvernante jarenlang tegengehouden. Daar hadden we de capaciteit niet, alles was veel te petieterig’, zegt Tegelaar. Nu heeft hij ruim een maand proefdraaien achter de rug en veel meer ruimte en personeel. Hij is klaar voor die ster.

Vossius

De opening zal onder andere worden verricht door top-kok Robert Kranenborg, die voor één keer weer achter zijn oude kachel zal kruipen. Tegelaar heeft na het faillissement van Vossius hand weten te leggen op de immense kachel van het Franse merk Molteni, die in Kranenborgs zaak maar anderhalf jaar dienst heeft gedaan.

De chef-kok van Le Cirque zal een symbolische eerste biefstuk bakken op zijn oude fornuis. Een knipoog naar een bekende uitdrukking, zegt Tegelaar. ‘Als je een nieuwe zaak opent en veel investeert, zegt men altijd dat je daar heel wat biefstukken voor moet bakken.’

Houtdroogloods

Na zeven jaar voorbereiding gaat het stijlvolle restaurant aan het Leidse water eindelijk open. In de oude houtdroogloods van de naastgelegen houtzagerij, die modern en strak is ingericht, is plaats voor 80 gasten. In het pand van De Gouvernante wil Tegelaar een hippe Italiaan vestigen, die zich meer richt op de studenten in de stad.

Woods werkt niet met een kaart. Tegelaar biedt zijn gasten een wekelijks wisselend, seizoensgebonden tweegangen lunch- en viergangen dinermenu zonder dessert, wat naar wens kan worden aangevuld.

Reageer op dit artikel