nieuws

Nieuw Nederlands driesterrenrestaurant dichterbij dan ooit

Restaurant

Het lijkt er sterk op dat Nederland eindelijk een nieuw driesterrenrestaurant krijgt. Volgens Michelin-hoofdinspecteur Werner Loens voldoet de gastronomie in ons land aan de laatste eis die nog restte: een constante lijn. Nu die er is, staat niets een derde ster in de weg.

Nieuw Nederlands driesterrenrestaurant dichterbij dan ooit

Hij kan het nu natuurlijk nog niet hardop zeggen, maar in een exclusief interview met Misset Horeca maakt Werner Loens enkele toespelingen die maar op één ding kunnen wijzen: die nieuwe derde ster komt er aan.

Het belangrijkste argument voor die aanname is het feit dat Nederland er volgens de hoofdinspecteur klaar voor is. ‘De constantie die we de voorbije jaren misten, is nu zeker aanwezig’, zegt Loens. Een veelzeggende opmerking, want het was juist het gebrek aan constantie dat hem de afgelopen drie jaar ervan weerhield een nieuwe zaak met de hoogste onderscheiding te belonen.

Top verbreden

In die afgelopen jaren werkte Michelin wel aan de verbreding van de basis van de sterrenpiramide: negen sterzaken erbij voor 2011, in de twee jaar daarvoor in totaal vier tweesterrenzaken en 23 sterzaken erbij. Er gaan geluiden dat de Franse bandenfabrikant de tijd nu rijp vindt de top te verbreden.

Loens geeft op veel vragen antwoord, behalve op die ene: krijgt Nederland er eindelijk een driesterrenzaak bij? Dat antwoord krijgen we pas op 28 november. Maar de hoofdinspecteur van Michelin heeft wel wat gegeven om op te hopen: met de opmerking dat de constantheid in de Nederlandse gastronomie terug is, lijkt de laatste belemmering voor een nieuwe derde ster weggenomen.

Lees het volledige interview met Werner Loens in Misset Horeca 28 van 18 november

Reageer op dit artikel