nieuws

Nieuw restaurant gerund door psychiatrische patiënten

Restaurant

Gehuld in een heuse kelneroutfit serveerde burgemeester Job Cohen vrijdag de eerste maaltijd in restaurant Freud in Amsterdam. De eetgelegenheid is bijzonder, aangezien de zaak aan de Spaarndammerstraat wordt gerund door mensen met een psychiatrische achtergrond.

Nieuw restaurant gerund door psychiatrische patiënten

De slogan luidt ‘Krankzinnig lekker eten’ en volgens Cohen ben je ‘stapelgek als je daar geen gebruik van maakt’. Volgens de initiatiefnemers, psychologe Renske Kastelein en kookdocente Gerda Hahn, is eten bij Freud ‘een tikje anders’.

Manische depressie
De naam van het restaurant en de strekking van de slogan laten zien dat ze geen verstoppertje spelen over de achtergrond van de werknemers. ‘We draaien er niet om heen’, aldus Kastelein.

De 26 mensen die momenteel in de keuken, achter de bar of in de bediening werken, kampen bijvoorbeeld met schizofrenie of een manische depressie. ‘Zij komen nergens aan de bak, terwijl ze uitstekend kunnen functioneren. Dat zullen ze hier laten zien’, legde Hahn uit.

Reageer op dit artikel