nieuws

Nieuwe generatie sterft jonger door additieven in onze voeding

Restaurant

De nieuwe generatie jongeren sterft jong doordat ze voedingsmiddelen eten die E-nummers bevatten. Dat stelt de Franse E-nummerexpert Corinne Gouget die op 19 mei in Nederland was. Koks werden opgeroepen om het voortouw nemen om gezonde voeding te promoten.

Nieuwe generatie sterft jonger door additieven in onze voeding

Aan de hand van een boodschappenmand vol producten die jongeren veelvuldig eten, zette Gouget haar uitspraak dat de nieuwe generatie jong sterft, kracht bij. ‘Kinderen zijn zieker dan hun ouders. Er zijn duizenden slachtoffers van aspartaam. De situatie is ernstig.’

De Française wijt het toenemend aantal ziektegevallen zoals kanker en suikerziekte aan het gebruik van de zoetstof aspartaam (E 951) en smaakversterker monosodium glutamaat (E621). Ze toonde artikelen als chips, kauwgom en coca cola light als boosdoeners. Ze zette haar betoog kracht bij met voorbeelden uit de praktijk en het aanhalen van onderzoeken.

Energetische kennisleer

Tijdens de bijeenkomst in Amsterdam deed voormalig chef Ruud Wunneberg een oproep aan hotelscholen, ROC’s en koks om hun verantwoording te nemen. Hij hield een warm pleidooi voor het werken met de energetische voedingsleer. ‘Als je daarvan kennis hebt, kun je gezond koken.’

Gouget was in Nederland om bij restaurant Halve Maan in Amsterdam het 100.000ste exemplaar van haar boekje ‘Wat zit er in uw eten?’ in ontvangst te nemen uit handen van Will en Anka Jansen van uitgeverij Bouillon! Culinair Journalist Will Jansen vertaalde het Franse gidsje en bracht het in 2007 in Nederland uit.

In Nederland zijn er volgens Gouget 8.000 producten die veel E-nummers bevatten. E-nummers zijn door de Europese overheid goedgekeurde hulpstoffen. Via haar van origine Franse boek ‘Wat zit er in uw eten?’ vraagt Gouget aandacht voor het schadelijke effect van E-nummers op de gezondheid.

Reageer op dit artikel