nieuws

Nog veel onduidelijkheid over duurzame vis

Restaurant

Er zijn nog steeds veel dingen onduidelijk als het gaat om duurzame vis. Dat bleek tijdens een paneldiscussie ‘Duurzaam aan de vis’ op dinsdag 12 januari tijdens de Horecava op Markt.

Nog veel onduidelijkheid over duurzame vis

‘Iedereen die de krant leest weet wat MSC-keurmerk is en dat het bestaat’, vond Bastiaan Doesburg van restaurant Fifteen in Amsterdam. Hij plaatste de opmerking naar aanleiding van de stelling ‘Het MSC-keurmerk zegt mij niks’. Tijdens de discussie hierover bleek dat er nog veel onduidelijk is van wat nu precies MSC in houdt, en wat nu precies duurzaam is.

Vooral tijdens het serveren van het tonijn-gerecht dat chef Pim Gerritsen van Vis aan de Schelde in Amsterdam had bereid, werd duidelijk dat er verschillende opvattingen in het panel bestonden over wat duurzaam is.

De albacore-tonijn die Gerritsen had gebruikt was vers . Volgens Wim van As, panellid en leverancier, was deze duurzaam omdat hij lijngevangen was en zonder bijvangst en schade voor het mileu. Maar de vis is wel weer afkomstig uit Atlanstische wateren en had dus foodmiles met het vliegtuig gemaakt.

Doesburg liet weten dat de albacore-tonijn die Fifteen in Amsterdam serveert ook duurzaam is. Deze is MSC-gecertficeerd en voldoet aan een aantal regels tav visserij en mbt belasting voor het milieu. Het gaat wel weer om diepvries-tonijn. Ook de prijs van de MSC-tonijn is lager dan de verse.

Naast Doesburg en Van As bestond het panel dat onder leiding van Bianca Roemaat van Misset Restaurant discussieerde uit Fred Dijsselbloem (Euro-Toques), Bart van Olphen (Fishes), SVH Meesterkok Albert Kooy en Michiel Deenik (Vis aan de Schelde, Amsterdam).

Reageer op dit artikel