nieuws

Noorse kweekkabeljauw rukt op

Restaurant

De export van gekweekte Noorse kabeljauw naar Nederland neemt een enorme vlucht. Dit jaar is de hoeveelheid kabeljauw het aantal van geheel 2005 al ruime overschreden. Nederland is inmiddels de nummer twee achter Frankrijk dat de meeste gekweekte kabeljauw liet aanrukken uit de Noorse wateren.

Noorse kweekkabeljauw rukt op

Dat meldt de Exportorganisatie voor Noorse Vis. Vorig jaar nam Nederland 348.000 kg gekweekte kabeljauw af van Noorwegen. Dit jaar is dat tot en met juli al 362.000 kg. De afname door Nederland is de laatste jaren sterk gegroeid. In 2002 was het slechts 2.000 kg. Frankrijk is met 383.000 kg de grootste afnemer.

De totale export van Noorse kabeljauw steeg de afgelopen jaar spectaculair. Exporteerde Noorwegen in 2002 nog 257 ton. Vorig jaar was dat maar liefst 2547 ton. Opvallend is dat dit jaar de teller pas op 1444 ton staat, terwijl Nederland juist beduidend meer heeft afgenomen ten op zichte van een jaar eerder.

Reageer op dit artikel