nieuws

nVWA moet inspectierapport publiceren

Restaurant

Consumentenorganisatie Foodwatch wil de nVWA dwingen om inspectierapporten over de hygiëne in restaurants openbaar te maken. De organisatie start een procedure in het kader van Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB) om de nVWA over de streep te trekken.

nVWA moet inspectierapport publiceren

‘Iedereen die buiten de deur eet, wil graag weten hoe het met de hygiëne in een restaurant gesteld is’, zegt Foodwatchwoordoerder Bart van Opzeeland in het Parool.

De nVWA zei eerder al niet ‘onwelwillend tegenover’ het publiceren van de gegevens te staan, maar geeft aan daar nu nog niet de mankracht voor te hebben. Probleem is namelijk dat de controles altijd actueel moeten zijn. Als een ondernemer eenmaal de sticker ‘goed’ heeft, moet hij snel weer opnieuw gecontroleerd worden om de sticker geloofwaardigheid te geven.

‘Als je dit in wilt voeren, moet de capaciteit van de controles flink omhoog. Je moet elke paar weken terug voor hercontrole. Daar hebben wij nu nog niet de mankracht voor’, zegt Astrid Bergman van de nVWA. Daarnaast is het voorlopig juridisch gezien nog onmogelijk om de controlegegevens openbaar te maken.

Op welke termijn het mogelijk zou zijn om deze controlegegevens openbaar te maken, is vooralsnog onduidelijk. ‘Het is een politiek onderwerp’, aldus de woordvoerster.

Denemarken hanteert al sinds 2001 een systeem waarbij de controlegegevens openbaar gemaakt worden. Bezoekers kunnen bij de ingang op smileystickers zien wat de bevindingen van de voedselinspecteurs was. Een lachende mond zegt dat alles in orde is, neerhangende mondhoeken geven aan dat het ernstig mis is. Een treurend gezicht zit in het midden: een ‘matig’ resultaat.

De nVWA begon vorig jaar met het publiceren van uitkomsten van hygiëne-inspecties bij restaurantketens. Als meer dan negentig procent van de filialen aan de eisen voor voedselveiligheid voldoet, krijgt de keten een groen etiket. Bij minder dan negentig wordt het etiket oranje.

Als ketens te lang in de ‘oranje fase’ blijven hangen, wordt de keten als ‘rood’ aangemerkt. Dit kan uiteindelijk leiden tot sluiting. Vorig jaar kwamen ketens als Bagels & Beans, Domino’s Pizza, de Hema, KFC, La Place en Van der Valk terecht in de oranje categorie.

Reageer op dit artikel