nieuws

Oliver: De Engelse keuken is dood

Restaurant

AMSTERDAM – Televisiekok Jamie Oliver laat zich helemaal inspireren door de keuken in Italië en Spanje. ‘Het Engelse voedsel is gestorven sinds de industriële revolutie begon.’ In zijn nieuwste kookboek, Jamie’s Italië, legt hij uit hoe de Italiaanse eetcultuur werkt en wat hem daarin fascineert.

Oliver: De Engelse keuken is dood

Oliver presenteerde het boek gisteren in restaurant Fifteen in Amsterdam. ‘Ik wilde de Italiaanse geest zelf beleven, die bezieling die, in welke streek je je ook bevindt, koken en eten tot het absolute middelpunt van het familieleven maakt’, zegt hij in de inleiding van zijn boek over de reis door Italië die het hart van het boek vormt.

Ook in Nederland is Oliver razend populair. Hij verkocht hier al 1,4 miljoen kookboeken. Het nieuwe boek verschijnt dan ook op tijd voor de feestdagen en zal bij menigeen onder de kerstboom komen te liggen of in een surprise worden verpakt.

Frans kunstwerk

Zelf zoekt hij ook naar de oorzaak van zijn populariteit in veel landen. ‘Ach, de mensen waarderen de manier waarop ik het doe. Ik ben de persoon die zegt als iemand binnenkomt: ‘ga zitten, help jezelf en don’t stress’. Ook wat betreft het eten klaarmaken. Geen Frans gefreubel en kunstwerken, maar gewoon die tomaat doormidden snijden. Een lekker stuk tonijn pakken, wat basilicum erop, citroen en dan op de grill gooien om het uiteindelijk te serveren met wat tomaten.’

Het is het beeld dat altijd sterk naar voren komt uit zijn boeken. Jamie spreekt niet van enkele grammen zout of andere ingrediënten, maar beveelt een beetje aan of zegt dat je wat tussen duim en wijsvinger moet nemen. Zo zou hij graag ieder kind zijn visie op eten en de cultuur er omheen willen bijbrengen, want voedsel en voedselbereiding is educatie, vindt hij. ‘Maar hoe kun je kinderen vertellen over het bereiden van lekker eten als ze dag in dag uit hamburgers vreten en al dat andere junkfood.’

Reageer op dit artikel