nieuws

Onbegrip over tijdelijk vangstverbod paling

Restaurant

‘Onbegrijpelijk, onverstandig en onaanvaardbaar,’ reageren de palingvissers op het vangstverbod dat Minister Gerda Verburg hen heeft opgelegd. De palingvissers kregen eerder deze week voor dit najaar een vangstverbod van twee maanden opgelegd. Volgend najaar mogen de vissers drie maanden geen paling vangen. Dit moet helpen de palingstand te herstellen. ‘

Onbegrip over tijdelijk vangstverbod paling

‘Het kwam voor ons als een donderslag bij heldere hemel’’, zegt vicevoorzitter Doede Visser van de Combinatie van Beroepsvissers (CvB).

Omzetmaker

De palingvissers hadden een eigen plan opgesteld voor het herstel van de palingstand dat volgens hen veel beter was. Zij wilden 157 ton schieraal uitzetten. Het vangstverbod is een enorme klap. Het valt in de maanden waarin de vissers het merendeel van hun omzet maken, zegt Visser. De beroepsgroep steekt binnenkort de koppen bij elkaar om te kijken wat zij nu kunnen doen.

Sanering palingvloot

De Partij voor de Dieren (PvdD) vindt dat Verburg nog verder moet gaan en pleit voor een algeheel vangstverbod voor paling en een sanering van de gehele palingvloot. Het nu aangekondigde vangstverbod voor drie maanden is volgens de PvdD onvoldoende om de vissoort te behoeden voor uitsterven.

Reageer op dit artikel