nieuws

Onderscheiding voor wijnman Xavier Kat

Restaurant

Wijnkoper Xavier Kat heeft vrijdagmiddag in de Spiegelzaal van het Amsterdamse Amstel Hotel uit handen van de Franse Ambassadeur in Nederland, Jean-François Blarel, de prestigieuze onderscheiding ‘Ordre du Mérite Agricole’ ontvangen.

Onderscheiding voor wijnman Xavier Kat

Deze onderscheiding wordt uitsluitend uitgereikt aan personen die zich op meerdere vlakken verdienstelijk hebben gemaakt voor het Franse landbouwproduct.

Kat ontving de Mérite Agricole vanwege zijn inspanningen als Nederlands wijninkoper van Franse wijnen in het algemeen en de wijnen uit de Bordeaux in het bijzonder.

De uitreiking vond plaats tijdens een unieke en voor Nederland nu al historische proeverij van meerdere jaargangen Mouton Rothschild (2006, 2005, 2003, 2000, 1996, 1986, 1989 en 1982) in het bijzijn van Hervé Berland, directeur van Château Mouton Rothschild, alsmede een groot aantal wijnliefhebbers en -promintenten.

Op 7 juli 1883 is de ‘Ordre du Mérite Agricole’ in het leven geroepen door toenmalig Franse minister van Landbouw Jules Méline. ‘De Ordre du Mérite Agricole is een aanmoediging om zich nog meer voor de landbouw in te zetten, zodat diens plaats behouden blijft in een land dat zijn rijkdom en zijn kracht hieraan te danken heeft’, aldus Méline in 1883.

Xavier Kat (39), directeur en samen met zijn vader Louis Kat mede-eigenaar van de Haarlemse Wijnkoperij Okhuysen, studeerde in 1996 af aan de Haagse Hotelschool. Hij woonde enige tijd in Bordeaux, waarna hij in 2001 een aandeel in Okhuysen nam. Naast zijn huidige werkzaamheden is Kat momenteel ook vice president van het KNVW (Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren) en geeft hij les op Wijnacademie (SWEN3).

Reageer op dit artikel