nieuws

Onno Kokmeijer** nieuwe gildemeester

Restaurant

Tweesterren chef Onno Kokmeijer van Ciel Bleu in Amsterdam is sinds 22 april officieel de nieuwe gildemeester van het Gilde van Meesterkoks. Op de Gildedag in het Double Tree by Hilton in Amsterdam werd hij officieel geïnstalleerd.

Onno Kokmeijer** nieuwe gildemeester

De nieuwe voorzitter van het gilde, officieel gildemeester genoemd, volgt Constant Fonk op. Hij was sinds het voorjaar van 2011 de voorzitter ad interim. Daarvoor was Cees Helder gildemeester.

Verbreed

Tijdens een een vergadering met de leden van het Gilde van Meesterkoks in Amsterdam is de Amsterdamse chef officieel ingehuldigd als gildemeester. Hij liet tijdens zijn maidenspeech weten het een eer te vinden. Ook haalde hij aan dat het ambacht van kok enorm verbeed is. ‘De culinaire vakman van vroeger moet nu nog meer in huis hebben. Hij/zij is ondernemer, gastheer, manager, visionair, coach en houdt zich bezig met maatschappelijk verantwoord ondernemen.’

Sterklas

Verder riep de nieuwe gildemeester de Meesterkoks op om te investeren in in het opleiden van jong talent. Hij noemde de sterklas die sinds 1997 bestaat en waarin jonge chefs worden klaargestoomd voor de top, als voorbeeld.

Tijdens de bijeenkomst in Amsterdam  ontvingen elf jonge koks het certificaat Gezel Chef-kok omdat ze geslaagd zijn voor de sterklas-opleiding die voorbereidt op een latere proef voor de SVH Meesterkok-titel. De geslaagden zijn: Ruud van Gemert, Tommy den Hartog, Frenk van Halsteren, George Jasper, Joost de Koster, Wouter Kragten, Niek van Lieverloo, Lex Mantel, Jan Smink, Freddy de Voor en Gijs Wiggers.

Afscheid

Daarnaast namen de leden afscheid van Helder en Fonk als gildemeesters. Beide waren respectievelijk sinds 2007 en 2005 actief in het bestuur van het gilde. ‘Het is nu tijd dat jongere collega’s die hun sporen in ons mooie vak hebben verdiend, het werk overnemen.’

Het Gilde van Meesterkoks heeft circa 100 leden en is een broederschap van professionele koks die de hoogste graad van bekwaamheid hebben behaald en de SVH Meesterproef hebben afgelegd.

Reageer op dit artikel