nieuws

Oplichters actief in Vlaamse horeca

Restaurant

Worden in Nederland restaurants de laatste tijd bestookt met ‘spookreserveringen’ van lieden met weinig goeds in de zin, bij onze zuiderburen hebben ze te maken met een heel andere vorm van oplichting: een bedrijf zegt advertenties te verkopen in een bedrijvengids.

Oplichters actief in Vlaamse horeca

Horeca Vlaanderen, de tegenhanger van KHN, waarschuwt restaurants en cafés niet op het aanbod in te gaan. ‘Er zijn frauduleuze formulieren van zogenaamde bedrijvengidsen opgestuurd naar zelfstandigen en horecazaken’, zegt Dirk Boelens, secretaris van de horecafederatie in Het Nieuwsblad.

‘Ondernemers die er in trappen, moeten gedurende drie jaar jaarlijks 2.874 euro ophoesten om hun zogenaamde advertentie te zien verschijnen’, aldus Boelens. Dat gebeurt overigens nooit, wat de zaak tot oplichterij maakt.

‘Het lijkt alsof de formulieren van een Belgisch bedrijf komen, maar het correspondentieadres is in het Duitse Hamburg wordt opgegeven. Onze federatie raadt iedereen aan om de formulieren gewoonweg in de vuilnisbak te werpen.’

‘Tegen deze praktijken lopen al gerechtelijke procedures via Horeca Vlaanderen en Unizo, maar dat lijkt niet voldoende te zijn om de oplichterij te stoppen.’ Een proces komt er overigens pas in 2010.

Er zijn nog geen gevallen bekend van deze vorm van oplichterij bij Nederlandse horecabedrijven.

Reageer op dit artikel