nieuws

Oud-hoofdinspecteur begrijpt niets van uitblijven derde ster

Restaurant

Paul van Craenenbroeck, oud-hoofdinspecteur van Michelin Benelux, snapt niet dat de afgelopen jaren in ons land geen nieuw restaurant met drie Michelinsterren is bekroond. ‘Toen ik wegging, stonden vier dossiers open voor promotie: Oud Sluis, InterScaldes, Beluga en De Leest.

Oud-hoofdinspecteur begrijpt niets van uitblijven derde ster

‘Kijk, het is simpel’, laat Van Craenenbroeck vanuit zijn woonplaats in Zuid-Frankrijk weten. Eentje was in de ‘running’ en heeft het jaar daarop drie sterren gekregen (Oud Sluis, red.). We spreken over zes jaar terug! Sindsdien is er niets gebeurd en spreekt men over nominaties, we zijn er bijna, het is nog niet perfect…’

Volgens Van Craenenbroeck hoeft dit niet. ‘Een dossier heeft van twee naar drie sterren ongeveer vijf jaar nodig. Na de laatste promotie dient er bijgestuurd te worden. Wanneer chefs naar Brussel gaan, is het om uitleg te krijgen over hun dossier en moeten zij niet huiswaarts keren met nog meer vragen.’

Werner Loens

Van Craenenbroeck twijfelt aan de kwaliteiten van Werner Loens, de huidige hoofdinspecteur van Michelin Benelux. ‘Als Loens niet genoeg gewicht in de balans kan leggen, dan moet hij maar het Japans team te hulp vragen’, verwijst Van Craenenbroeck naar de Japanse rode gids waarin nu 32 driesterrenrestaurants staan, meer dan in Frankrijk.

Het is niet de eerste keer dat Van Craenenbroeck van zich doet spreken. Enkele maanden geleden werd zijn boek ‘De magie achter de Michelinster’ gepresenteerd. Daarin vertelt hij onder andere over het leven als hoofdinspecteur en zijn moeizame relatie met het hoofdkantoor in Parijs.

Reageer op dit artikel