nieuws

Pas op voor champagnekurk!

Restaurant

Met de feestdagen in aantocht waarschuwt een Australisch ooginstituut voor rondvliegende champagnekurken, die met snelheden van 65 kilometer per uur voor zwaar oogletsel kunnen zorgen. Dat heeft een woordvoerder van Vision Institute woensdag laten weten.

Pas op voor champagnekurk!

‘Het vaakst zijn de slachtoffers degenen die de fles vasthouden’, aldus de woordvoerder. ‘Zij proberen de fles te openen en als het niet lukt kijken ze naar de kurk, die er dan vaak alsnog uit knalt.’ In Australië raken jaarlijks twintig mensen licht- tot zwaargewond door rondvliegende kurken. Onder meer raken mensen aan een oog blind.

CDA-Europarlementslid Wim van de Camp wil dat Brussel iets doet aan het probleem. Hij heeft de Europese Commissie woensdag gevraagd of die zijn mening deelt ‘dat actie moet worden ondernomen in het kader van bescherming van consumenten om het aantal slachtoffers te verminderen’. Van de Camp wijst op de situatie in de Verenigde Staten. Daar staat een waarschuwing op het etiket van de champagnefles. ‘En dat schijnt te helpen, want het aantal slachtoffers in de VS is erg laag’, aldus de CDA’er. ‘Ook zou de sector zelf maatregelen kunnen nemen door bijvoorbeeld een gebruiksaanwijzing bij te sluiten.’

Van de Camp denkt ook aan de jaarlijkse campagnes zoals van SIRE over vuurwerk. ‘Men zou in de jaarlijkse voorlichtingscampagnes over vuurwerk ook aandacht kunnen schenken aan de knallende champagnekurken. In Frankrijk doet men dat al.’ In Nederland gebeuren rond de jaarwisseling relatief weinig ongelukken met champagnekurken, ongeveer drie à vier slachtoffers per jaar. Dat meldde woensdag Tjeerd de Faber, oogarts in het Oogziekenhuis in Rotterdam.

‘In de afgelopen twintig jaar heb ik twee keer meegemaakt dat iemand blind werd van een kurk tegen zijn oog. Vorig jaar kwamen er in het ziekenhuis twee gevallen binnen van oogletsel als gevolg van rondvliegende kurken. Dit haalt het natuurlijk niet bij de vele ongelukken die er rond de jaarwisseling met vuurwerk gebeuren.’

In Frankrijk liggen volgens De Faber die aantallen veel hoger en wordt oogletsel juist vaker veroorzaakt door kurken dan door vuurwerk.

‘Slachtoffers van rondvliegende kurken hebben in driekwart van de gevallen zelf de fles opengemaakt’, aldus Faber. ‘Een champagnekurk past precies in een oog en kan daarom makkelijk schade veroorzaken, zoals een scheuring van het oog.’

Reageer op dit artikel