nieuws

Puur in Asten nieuw op 1 in SpecialBite

Restaurant

Restaurant Puur in het Brabantse Asten heeft een onwaarschijnlijke prestatie geleverd in de nieuwste editie van restaurantgids SpecialBite. Het restaurant van de vertrekkende topkok François Geurds komt vanuit het niets nieuw binnen op nummer één in de Top 100 van het blad. De ranglijst bevat verder een hoop sensaties.

Puur in Asten nieuw op 1 in SpecialBite

Want wat te denken van de nieuwste eettelg van Jonnie en Thérèse Boer, Librije’s Zusje. Dit restaurant, gevestigd in het nieuwe hotel van Librije, komt nieuw binnen op plaats vier. Het ‘grote’ De Librije vinden we terug op plaats elf, één plaats lager dan vorig jaar.

Maar Puur is wel de grootste verrassing. Het restaurant van Geurds krijgt het predikaat ‘het klopt allemaal’ mee. SpecialBite is onder de indruk van de Geurds’ kookcombinatie van klassiek met vernieuwingsdrift. Nu nog in Brabant maar binnenkort op een toplocatie aan het water in de Maastad, schrijft SpecialBite, doelend op het vertrek van Geurds naar Rotterdam.

Tweede in SpecialBite staat Beluga. Het Maastrichtse restaurant van Hans van Wolde stond vorig jaar nog eerste, een plaats die het toen deelde met het Amstelveense Aan de Poel. Aan de Poel dondert van één naar negen en blijft daarmee nog maar net in de top-10 staan. Derde staat dit jaar Zeezout in Rotterdam. Deze eetgelegenheid stond vorig jaar nog vierde.

De top-5 wordt compleet gemaakt door Blauw aan de Wal. Dit Amsterdamse restaurant, in SpecialBite ‘verborgen parel in de rosse buurt’ genoemd, maakt een grote sprong. Vorig jaar stond Blauw aan de Wal nog op plaats negentien.

De top-10 van SpecialBite kent maar liefst vier nieuwe binnenkomers. Naast Puur op één en Librije’s Zusje op vier zijn dit verder dessertrestaurant Sucre op zeven en MOMO op tien. Zowel Sucre als MOMO is gevestigd in Amsterdam.

De Restaurant Top 100 is gebaseerd op de uitslag van 20.000 stemmen van de SpecialBite-restaurantverkiezing en het stemaandeel van SpecialBite-spotters in het land. In de complete gids met 501 restaurants zijn ruim 120 nieuwe restaurants opgenomen. SpecialBite 2009 ligt op 4 november in de winkel.

Zie ook de volgende video

Reageer op dit artikel