nieuws

PvdA eist stop kabeljauwvangst

Restaurant

De PvdA eist van minister Cees Veerman en Europees commissaris Joe Borg van Visserij dat de vangst van kabeljauw direct ophoudt. De visserij van schol en tong moet tegelijk sterk verminderen, terwijl het toezicht op illegale vangsten in de Europese zeeën flink beter moet.

PvdA eist stop kabeljauwvangst

De PvdA vindt de maatregel nodig omdat de soorten te ver in aantal zijn teruggelopen. Visserijbiologen adviseerden de bewindslieden deze herfst nog om flink minder te vissen. De vangst van kabeljauw had volgens hen al jaren geleden moeten stoppen.

Compenseren
‘Daarom vragen wij van de EU een plan om vissers te compenseren die tijdelijk aanzienlijk minder kunnen vangen’, schrijven Europarlementslid Dorette Corbey en Tweede Kamerlid Harm Evert Waalkens in een dinsdag gepresenteerde brief.

De Kamer spreekt donderdag met minister Veerman over de visserij in 2007, vooruitlopend op een EU-vergadering volgende week woensdag.

Ernstige conclusies
De twee PvdA’ers zijn teleurgesteld dat de Europese Commissie slechts een iets lagere visvangst voorstelt. ‘De voorstellen van de Europese Commissie voor de vangsten van 2007 corresponderen niet met de ernstige conclusies van de wetenschappers’, schrijven de PvdA’ers. Ze wijzen erop dat er bovenop de toegestane vangsthoeveelheden nog eens 40 procent illegaal wordt gevist.

Corbey en Waalkens verwijten de bewindslieden dat ze de wetenschappelijke adviezen niet serieus genoeg nemen.

Reageer op dit artikel