nieuws

Recordopbrengst Champagneoogst

Restaurant

De oogst van 2007 in de appelatie Champagne belooft de grootste hoeveelheid bubbelwijn ooit op te brengen. Naar alle waarschijnlijkheid overtreft dit jaar het record van 375 miljoen flessen uit 2004 met 13 miljoen.

Recordopbrengst Champagneoogst

De gemiddelde opbrengst van 14.000 kilo druiven per hectare overtreft niet de opbrengstrecords uit 1983 (15.000), maar sinds begin jaren tachtig is het aantal wijngaarden in het Champagnegebied met 38 procent gestegen. Elk jaar worden nieuwe gaarden aangelegd.

De productie had veel hoger kunnen liggen, maar hagel eerder dit jaar had tot gevolg dat sommige wijngaarden slechts 8000 kilo per hectare opleverden, waardoor het gemiddelde zwaar werd gedrukt, meldt wijnsite Decanter.com.

Dit jaar moeten de boeren in de Champagne zich voor het eerst houden aan het maximumquotum van 15.500 kilo per hectare, ingesteld door het Institut Nationale d’Appellations d’Origine (INAO).

Het basisquotum ligt op 12.400 kilo, maar boeren mogen ervoor kiezen 3.100 kilo extra te oogsten per hectare, om bijvoorbeeld voorraden aan te leggen of om aan eventueel gestegen vraag te kunnen voldoen.

Bij een maximale productie van 15.500 kilo zouden ruim 430 miljoen flessen kunnen worden geproduceerd.

Zie ook:

Reageer op dit artikel