nieuws

Restaurant Spraakmakend stopt ermee

Restaurant

Restaurant Spraakmakend in het Limburgse Wijlre stopt ermee. Het Chefsduo Wouter Jaminon en Rudie Brock trekt na 3,5 jaar de stekker eruit vanwege tegenvallende resultaten. ‘De locatie is ongelukkig. Mensen moeten van te ver komen en drinken dan niet lekker een glaasje wijn.

Restaurant Spraakmakend stopt ermee

Spraakmakend startte in 2004 succesvol, en werd al snel opgenomen in de gidsen van Lekker, GaultMillau en SpecialBite. In het begin was er ook veel aanloop van gasten, zegt Jaminon.

‘In het begin komt iedereen kijken die het heeft van horen zeggen. Na een jaar is het nieuwe eraf, en gaan de meeste gasten van het eerste uur verder kijken. Normaal worden zij weer vervangen door een nieuwe lichting gasten, maar dat is bij ons niet gebeurd. We zitten op de verkeerde plek.’

Doordeweeks leeg

Het ging niet héél slecht met de zaak, en ze zaten zeker niet op de rand van een faillissement, benadrukt Jaminon. ‘Maar het gebeurde te vaak dat we in de weekenden niet vol zaten, en doordeweeks bleven we wel eens helemaal leeg. En we willen er op een gegeven moment ook wat aan over houden, we moeten ook aan onze eigen toekomst denken.’

De plannen voor die toekomst liggen al klaar. Eerst een jaar in loondienst, en daarna samen weer een eigen restaurant opzetten. Als het aan Jaminon ligt gaan de twee chefs voorlopig aan de slag bij hotel-restaurant Tummers in het centrum van het nabijgelegen Valkenburg, waar een aantal gesprekken mee zijn geweest. Maar er zijn ook andere aanbiedingen geweest.

Gapyear

De zakenpartners hebben het pand intussen verkocht aan de Griekse horecaondernemer Georgios Papachatzis, die in het pand een tweede Grieks restaurant wil starten. Papachatzis heeft nu restaurant Onassis in Meerssen, niet ver van Wijlre.

Spraakmakend is alleen nog komend weekend open, dan een week inpakken en per 1 februari is het pand eigendom van de Griek. Binnen een maand willen Jaminon en Brock zekerheid over waar ze hun ‘gapyear’ gaan vullen, en op 31 december hoopt Jaminon te weten waar ze opnieuw gaan beginnen.

Wat er met het personeel gebeurt, weet Jaminon nog niet. ‘Dat hangt af van waar wij heengaan. Sommige ondernemers hebben eigen bedienend personeel. Veel restaurateurs die hun zaak verkopen, zeggen volgens mij tegen hun personeel ‘zoek het uit’, wij proberen nog wel een plek voor onze meiden te vinden.’

Reageer op dit artikel