nieuws

Restaurant vrijgesproken van uitbuiting

Restaurant

De rechtbank in Den Bosch heeft twee mannen vrijgesproken van onder meer het uitbuiten van illegalen in een Chinees restaurant in Eindhoven. Dat heeft een woordvoerder van de rechtbank donderdag gezegd.

Restaurant vrijgesproken van uitbuiting

Wel werd een van de mannen veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht maanden, waarvan drie voorwaardelijk, voor het verschaffen van onderdak aan illegalen, om daar flink geld mee te verdienen. Een andere verdachte in de zaak staat later terecht.

Onafgebroken werken
De illegalen van Chinese afkomst moesten elf tot dertien uur per dag onafgebroken werken en hadden hooguit vijf vrije dagen in de maand. Ze woonden en sliepen met meerdere personen in een kleine kamer en kregen in ruil voor hun diensten tussen de 450 en 800 euro per maand.

Kwestbare positie
De rechtbank stelt dat er pas sprake is van uitbuiting als de daders zelf actief en doelbewust misbruik hadden gemaakt van de zwakkere en kwetsbare positie van de slachtoffers.

Niet bewezen
Dat achtte de rechtbank niet bewezen omdat uit niets is gebleken dat de illegale Chinezen door de verdachten waren benaderd om in het restaurant te komen werken. Ze hadden volgens de rechtbank veeleer gereageerd op verzoeken of zelfs smeekbedes van de illegalen.

Inwoning gratis
Hoewel er volgens de rechtbank een ongewenste arbeidssituatie was, konden de illegalen vrij beschikken over hun loon en kregen ze kost en inwoning gratis. Bovendien hadden de illegalen er al die tijd voor kunnen kiezen om het Chinese restaurant te verlaten.

Vonnis bestuderen
Het is voor het eerst dat een rechtbank een oordeel uitspreekt over het uitbuiten van illegalen in Nederland. Het Openbaar Ministerie gaat het vonnis bestuderen en beslist dan of het in appèl gaat tegen de uitspraak, zo liet een woordvoerster weten.

Reageer op dit artikel