nieuws

Restaurantrecensies onder vuur

Restaurant

Restaurantrecensies op internet en in kranten zouden wel eens verboden kunnen worden. Aanleiding is een rechtszaak in Ierland, waarbij een krant een vergoeding moet betalen aan een restaurant. De kans is aanwezig dat de zaak bij het Europese Hof komt, met alle gevolgen van dien.

Restaurantrecensies onder vuur

Dat meldt de website De Nieuwe Reporter, een onafhankelijk platform over de toekomst van de Nederlandse journalistiek. Die meldt dat de Ierse krant The Irish News eigenaar Ciaran Convery van restaurant Goodfellas in Belfast 25.000 Britse pond moet betalen.

’Lasterlijk’
De krant publiceerde een voor het restaurant negatieve recensie. Culinair journalist Caroline Workman oordeelde vernietigend over haar bezoek aan het restaurant in 2000. Volgens Workman was de bediening onattent, de zaak te rokerig, de cola zonder prik en de chicken marsala veel te zoet. De jury oordeelde dat de recensie ‘lasterlijk, beschadigend en kwetsend’ was.

Johannes van Dam
The Irish News gaan in beroep tegen de uitspraak. Wanneer de krant het beroep verliest, is de kans aanwezig dat de zaak bij het Europees Hof komt. Daarmee raken alle Europese journalisten betrokken bij de zaak. In ons land is Johannes van Dam een van de bekendste en hardst oordelende culinair journalist. Op internet zijn veel recensies te lezen op www.knoopjelos.nl en www.lekker.nl.

Zie ook:
Lekker.nl verwijdert recensie van Kaatjehater (mei, 2005)

Reageer op dit artikel