nieuws

Restaurants in problemen door actie CWI

Restaurant

Het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) heeft het convenant voor het invliegen en verhuren van Chinese koks verbroken. Gevolg is dat veel Chinese restaurants bang zijn dat ze niet of nauwelijks meer aan legale koks kunnen komen.

Restaurants in problemen door actie CWI

Dat meldt de Twentsche Courant/Tubantia. Het detacheringsbedrijf Chinese Workers uit Haarlem voert voor restaurants immigratieprocedures uit en regelt de betaling van het loon. Het bedrijf meldt dat een groot deel van de 850 koks die in ons land in restaurantkeuken werken, door de organisatie zijn bemiddeld.

Volgens manager Sing-Tjoe Yeh heeft het CWI het convenant met zijn bedrijf opgezegd omdat er onvoelde marktwerking in de sector zou zijn. In september praten CWI en Koninklijk Horeca Nederland verder over de kwestie.

De actie is volgens Chinese Workers aan het rollen gebracht door CDA-afdelingsvoorzitter Karl Kiel uit Borne. Die heeft gesuggereerd dat er sprake zou zijn van een vorm van mensenhandel en witwaspraktijken via Chinese Workers. Volgens Yeh hebben die berichten ervoor gezorgd dat het CWI de afspraak met Chinese Workers heeft verbroken.

Chinese Workers overweegt juridische stappen te nemen tegen Kiel vanwege laster.

Reageer op dit artikel