nieuws

Restaurants verspillen voor € 235 miljoen aan voedsel

Restaurant

Gasten zijn de grootste voedselverspillers in restaurants. Tien tot vijftien procent van het eten laten ze staan. Koks verdoen zo’n vijf tot tien procent van de ingekochte producten. Jaarlijks wordt er in restaurants voor 235 miljoen euro aan voedsel verspild.

Restaurants verspillen voor € 235 miljoen aan voedsel

Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen Universiteit en Researchcentrum. De totale jaarlijkse voedselderving in restaurants komt uit op zo’n 51 duizend ton, goed dus voor 235 miljoen euro.

Botjes

Naast verspilling door gasten en koks verdwijnt ook nog eens zo’n tien procent van ingekochte producten door schillen en botjes. De meeste verspilling, 25 tot 35 procent, vindt plaats bij groenten en fruit. Gevolgd door aardappels, rijst en pasta’s (15 procent), vlees (8 procent) en vis (7 procent).

Buffetrestaurants hebben meer te maken met verspilling dan à la carte zaken. Bij buffetten scheppen gasten regelmatig meer op dan ze op kunnen. Daarnaast hebben buffetzaken last van gasten die op het laatste moment afzeggen, waardoor restauranthouders met te veel ingekochte producten blijven zitten.

Zie ook:

Horeca doet niet mee aan voedselverspilproject (aug, 2006)

Reageer op dit artikel