nieuws

Restaurateur eist na 46 jaar grond terug

Restaurant

Horecaondernemer Dedde Bos wil zijn restaurant De Lindentuin in Emmen uitbreiden met een rookruimte. Probleem is dat de strook grond tussen hem en de buren, op papier zijn eigendom, al jaren in gebruik is bij zijn buren. Beide kampen beschouwen zichzelf als eigenaar en nu moet de rechter uitkomst bieden.

Restaurateur eist na 46 jaar grond terug

Om zijn eigendom op te eisen, spande Bos een kort geding aan tegen zijn buren. Hij vroeg de rechter een dwangsom van duizend euro per dag op te leggen als de buren de strook niet willen teruggeven. De uitspraak volgt op 24 oktober.

Verjaring

Kadastraal gezien staat de strook grond op naam van Bos, maar de buren beroepen zich op verjaring. In 1961 bouwden hun voorgangers een bijkeuken aan de woning. De uitbouw kwam gedeeltelijk op de kavel van De Lindentuin te staan.

In 2002 kochten de buren de woning naast De Lindentuin. Volgens Bos is in de koopovereenkomst opgenomen dat bijkeuken en schuur op zijn grond staan. Met zijn ondertekening heeft de buurman de eigendomsverhoudingen geaccepteerd, meent Bos.

Irritaties

‘Hij is houder van de grond en geen eigenaar. Dat hij zich als eigenaar gedraagt, wekt irritaties op en dat moet afgelopen zijn’, zegt Bos in het Dagblad van het Noorden.

De buurman meent dat de grond door verjaring van eigenaar is veranderd. Doordat zijn voorgangers er opstallen bouwden en nadien handelden als eigenaren, verloor de ‘kadastrale eigenaar’ de macht over de strook, vindt hij.

Reageer op dit artikel