nieuws

Rik Jansma* kookt voor militairen Afghanistan

Restaurant

Rik Jansma heeft gekookt in Afghanistan. De chef van het met één Michelinster bekroonde restaurant Basiliek in Harderwijk verzorgde eind vorige week in het diepste geheim een diner voor 150 man in Mazar-e-Sharif en maandag 2 april een lunch voor 300 militairen in Kunduz.

Rik Jansma* kookt voor militairen Afghanistan

Sterchef Rik Jansma van Basiliek in Harderwijk hoorde eind 2011 dat hij in het nieuwe jaar mocht koken voor de militairen in Afghanistan. In eerste instantie zou dat in februari gebeuren, maar daarvan werd afgezien omdat zijn partner Andrea van Zoomeren zwanger was. Uiteindelijk vertrok hij dinsdag 27 maart in het diepste geheim.

‘Het idee is toevallig ontstaan’, vertelt Andrea van Zoomeren over het avontuur van Rik Jansma, die nog niet terug is in Nederland. ‘Bij ons in de bediening werkte Charlotte van der Hemert. Haar vriend werkt voor Defensie. Rik liet weten wel eens voor de militairen in Afghanistan te willen koken en van het een kwam het ander.’

Voorbereidingen in diepste geheim

Een spannende periode brak aan, want niemand mocht ook maar iets weten van de trip van Jansma. Van Zoomeren: ‘Voor Rik was het erg spannend. Elke keer als er nieuws was, kon hij dat alleen met mij bespreken. Pas op het allerlaatste moment mochten wij het personeel informeren.’

Dat gebeurde, omdat de medewerkers Jansma moesten helpen bij alle voorbereidingen. Van Zoomeren: ‘Alles is in Nederland voorbereid en bevroren vervoerd.’ Het diner bestond uit carpaccio, coquilles, tamme eend met rode biet en kingboleet met taart van chocolade met een mousse van passievruchten. Bij de koffie werden huisgemaakte bonbons geserveerd.

Avontuur past bij Rik

Van Zoomeren: ‘De tafels werden ingedekt en alles werd uitgeserveerd. Rik heeft veel hulp gehad van mensen ter plekke, die heel bereidwillig en enthousiast waren. Het avontuur past heel erg bij hem. Rik zoekt altijd naar uitdagingen en is in voor bijzondere dingen.’

Heel veel contact hebben Van Zoomeren en Jansma nog niet gehad. ‘Rik kan alleen met mij bellen via een beveiligde lijn. Hij vertelde dat hij was behandeld als een idool, het eten is daar verder namelijk niet al te best. Hij moest aan het werk in een tent en de temperatuur lag rond de 30 graden.’

Reageer op dit artikel