nieuws

Ron Blaauw geïnaugureerd als SVH Meesterkok

Restaurant

Tweesterrenchef Ron Blaauw, patron-cuisinier van Ron Blaauw Restaurant in Ouderkerk aan de Amstel is geïnaugureerd als SVH Meesterkok. Blaauw slaagde op 11 mei al voor zijn meesterproef en mag zich nu dus officieel SVH Meesterkok noemen, de hoogst haalbare graad van vakbekwaamheid in de gastronomie.

Ron Blaauw geïnaugureerd als SVH Meesterkok

Vanwege de ruimte vond de inauguratie niet plaats in restaurant Ron Blaauw, maar bij Brasserie Paardenburg in Ouderkerk aan de Amstel, ook eigendom van de HME group. Hier overhandigden SVH directeur Bob Schut, SVH Meesterkok Cees Helder en persoonlijke vriend van Blaauw slager Fons Hesseling het diploma en de bijbehorende medaille aan de 42-jarige chef-kok.

Blaauw wil door het behalen van de titel SVH Meesterkok een voorbeeld stellen voor de toekomstige generatie. Hij hoopt een inspirator te zijn voor de jeugd en ze enthousiast te maken en daarmee te bekouden voor het vak. ‘Vroeger deden we nog wel eens minachtend over de titel, maar ik ben nu op een punt in mijn leven dat ik dat heel anders ben gaan zien’, zei Blaauw in zijn dankwoord.

Team

Een speciaal woord van dank richtte hij aan Hesseling, die vanaf het begin van de carrière van Blaauw heel belangrijk is geweest door hem zowel financieel, met adviezen en als vriend bij te staan. Ook dankte Blaauw zijn team, zonder wie de titel volgens hem niet mogelijk was geweest.

Volgens directeur Schut presenteerde Blaauw tijdens zijn proef een Meesterlijk menu waarin groenten een hoofdrol speelden. Driekwart van de groenten in zijn keuken wordt ’s ochtends geplukt uit de eigen tuin in Baambrugge.

Bloednerveus

Commissievoorzitter Cees Helder was vooral onder de indruk van de sublieme bereiding van Hollandse bloemkool die 45 minuten gegaard wordt in een pan en continu wordt overgoten met bruine boter. Daarbij werd een crème van Pierre Robert kaas, truffel en ui geserveerd.

‘Ik was echt bloednerveus toen meneer Helder, want dat blijft hij altijd voor mij, binnenstapte’, zegt Blaauw over de dag van de proef.

Ron Blaauw restaurant, opgericht in 1999, is in bezit van twee Michelinsterren. De eerste ontving Blaauw in 2004, de tweede in 2006. Blaauw staat op plaats 25 in de top 100 van Lekker.

Reageer op dit artikel