nieuws

Ron Blaauw haalt uit naar Lekker en GaultMillau

Restaurant

Ron Blaauw heeft het gehad met de restaurantgidsen Lekker en GaultMillau. De tweesterrenkok vond de gidsen al langer ondermaats. ‘Het liefst word ik er niet meer in opgenomen’.

Ron Blaauw haalt uit naar Lekker en GaultMillau

Voor Blaauw is er maar één gids, en dat is de Michelingids. ‘Michelin kijkt naar wat de gast lekker vindt. Het blad Lekker vindt het belangrijker wat de inspecteurs lekker vinden. Het ene jaar vinden ze moleculair goed, het andere jaar weer niet. Het is niet gespeend op de lange termijn.’

Blaauw heeft dit jaar geen gegevens ingeleverd voor Lekker en GaultMillau. ‘Ze worden te persoonlijk. Wanneer ik lees dat ik in spijkerbroek en op gymschoenen loopt en dat ze dat niet leuk vinden, dan snap ik het niet. Dat doe ik al vijftien jaar en nu zou het ineens niet goed zijn? Dat op de man spelen, daar houd ik niet van’.

‘Ik heb laatst bij Madame Cheung in Hoorn gegeten. Een prima restaurant hoor. Maar die staat dan in de Top-100 van Lekker en restaurant Niven niet. Dat kan in mijn ogen niet. Hoorn is de woonplaats van de inspecteurs Wynand Vogel en Constant Fonk. Het ruikt naar vriendjespolitiek. Maar ik gun iedereen zijn notering, echt. Laat dat duidelijk zijn’, aldus Blaauw.

Blaauw vervolgt: ‘En dan lees ik dat De Librije in Lekker is gezakt. De Librije is voor mij met stip nummer één van Nederland. Jonnie is gewoon niet te houden, zo goed’.

Naast Michelin heeft Blaauw ook een zwak voor Grootspraak. ‘Grootspraak schrijft kort, krachtig, op de inhoud en met een positieve toon. Dat vind ik goed.’

Ron Blaauw liet de afgelopen weken op Twitter al diverse malen weten niet te spreken te zijn over Lekker en GaultMillau. Tegenover MissetHoreca.nl liet hij weten na de gidsenmaand november een toelichting te willen geven.

Reageer op dit artikel