nieuws

Rookverbod leidt tot meer koks aan huis

Restaurant

Het rookverbod is van invloed op de keuze van de consument voor een diner aan huis. Bij een ‘diner aan huis’ bestelt de gast een kok, die bij hem thuis een maaltijd kookt. Belangrijkste redenen om hiervoor te kiezen is het gemak (37 procent) en de originaliteit (dertig procent).

Rookverbod leidt tot meer koks aan huis

Het rookverbod is echter niet de hoofdreden waarom mensen voor een thuisdiner kiezen, zegt Sandra Pilkes, oprichter en chef-kok van de organisatie. Het is wel een ‘bijkomend voordeel’. ‘De drempel is lager. Mensen kunnen hun eigen gewoontes aanhouden, terwijl ze in horecagelegenheden bij het diner van tafel moeten om te mogen roken. Thuis kunnen mensen zelf kiezen wat ze willen.’

Belangrijkste redenen om te kiezen voor een thuiskok noemen mensen het gemak van iemand die voor ze kookt. De ondervraagden vinden ook de originaliteit belangrijk. Het is een leuke manier om een gelegenheid te vieren.

De populariteit van de kok aan huis, als alternatief voor het restaurant, stijgt, blijkt uit onderzoek van Out at home. In de regio Den Haag is meer dan zeventig procent van de inwoners bekend met het concept ‘home cooking’. Bijna een derde van deze groep zegt gebruik te maken van een kok aan huis in plaats van uit eten te gaan.

Een kok aan huis mag ongeveer 65 tot 80 euro per persoon kosten, meent 58 procent van de ondervraagden. Dat is dan een vier gangendiner inclusief wijnarrangement. Twaalf procent van de ondervraagden is zelfs bereid tot 110 euro te betalen voor een maaltijd aan huis.

Out of home is al vijf jaar actief als home cooking en catering concept. De hoofdvestiging zit in Amsterdam en oprichtster Sandra Pilkes werkt samen met freelance koks en crews. Haar ambitie is om landelijk te groeien met franchise-ondernemers. Hobby- en beroepskoks krijgen op die manier de kans om eenvoudig van start te gaan in de cateringbranche.

Reageer op dit artikel