nieuws

Rusland overweegt verbod Nederlands geitenvlees

Restaurant

Net nu het kabinet de Q-koorts met het ruimen van duizenden geiten te lijf gaat, overweegt Rusland de import van Nederlands geitenvlees en geitenmelk. Dat heeft een woordvoerder van de Russische toezichthouder voor vee en voedselveiligheid Rosselchoznadzor zondag gezegd tegen het Russische persbureau Interfax.

Rusland overweegt verbod Nederlands geitenvlees

‘Alles hangt af van de informatie die we van onze Nederlandse collega’s krijgen en van het risico’, zegt zegsman Aleksej Aleksejenko. Het Productschap Vee, Vlees en Eieren (PVE) bestempeld een eventueel importverbod naar Rusland niet als een ramp. De export van geitenvlees naar Rusland is klein.

‘Het meeste geitenvlees gaat naar Spanje en de Nood-Afrikaanse landen. Als we al exporteren naar Rusland is dat minimaal’, aldus een woordvoerster. Het lijkt echter wel een teken aan de wand. Ook al zijn in het buitenland nog geen grenzen dichtgegaan voor Nederlands geitenvlees, ‘het speelt wel’, zegt de woordvoerster van het PVE.

‘We horen dat mensen wel aan het nadenken zijn over wat ze willen met geitenvlees, maar vooralsnog zijn er nog geen grenzen dichtgegaan.’ Het probleem met de Q-koorts speelt al sinds 2007. Inmiddels zouden 11 mensen aan het virus zijn overleden. Om de verspreiding van het virus te stoppen worden in ieder geval de met Q-koorts besmette, drachtige geiten en schapen geruimd.

Een dezer dagen moet duidelijk worden of de niet-drachtige geiten en schapen die wel zijn besmet met de Q-koorts toch moeten worden geruimd. De ministers Gerda Verburg van Landbouw en Ab Klink van Volksgezondheid hebben daar maandag opnieuw overleg over. ‘Ondertussen gaat het testen van de dieren op Q-koorts wel gewoon door’, zegt een woordvoerder van Landbouw.

Hoe de dieren worden geruimd is nog niet duidelijk. ‘De geiten- en schapenhouders zullen zich niet verzetten, maar het wordt wel een heel emotionele operatie’, zegt Toon van Hoof, portefeuillehouder diergezondheid bij de Land- en Tuinbouw Organisatie LTO. Hij stelt dat de realiteit bij de boeren wel aanwezig is ‘dat de volksgezondheid nu van groter belang is dan de dieren.’

Van Hoof laat doorschemeren dat als wordt besloten om ook gezonde dieren te ruimen dat wel op meer verzet zal stuiten. Nederland telt volgens LTO Nederland 360 geitenbedrijven met een gemiddelde omvang van zo’n zeshonderd dieren. Van Hoof schat in dat Nederland 220.000 melkgeiten herbergt.

Reageer op dit artikel