nieuws

Scherp heeft primeur met kweektong

Restaurant

Mart Scherp heeft in zijn restaurant Scherp in Middelburg de allereerste kweektong geserveerd. De Zeeuwse commissaris van de Koningin Karla Peijs, vice-premier Maxime Verhagen en de Vlaamse minister-president Kris Peeters kregen de eerste exemplaren aangeboden.

Scherp heeft primeur met kweektong

‘De smaak is ons bijzonder goed bevallen’, zegt Mart Scherp over de gekweekte tong. ‘Normaal is de structuur van kweekvis wat steviger, maar bij deze niet.’ De kweekvis is nu nog slechts beschikbaar als pilot, en nog niet onbeperkt voorhanden. De eersten zullen binnenkort in de handel komen, verwacht Scherp.

Scherp kookte op het Zeeuwse provinciehuis voor een groep VIP’s en had voor hen een menu met meer Zeeuwse producten. We hebben ook een Zeeuwse oester geserveerd die word opgevist en dan twee maanden in een bassin geplaatst. Daarin zitten verschillende algen zodat de oester zich helemaal kan vol zuigen met voedsel, met als resultaat een bijzonder vette oester. Ook hebben we in het menu wat zeewier soorten van de Zeeuwse Zeeboerderij de Wierderij gebruikt.’

Binnendijkse bassins

Om de schaarste van wilde zeetong tegen te gaan, wordt al jaren gedacht over kweekalternatieven. In Zeeland, aan de voet van de Zeelandbrug, werd vorig jaar gestart met een proefbedrijf van stichting Zeeuwse Tong. In een aantal binnendijkse bassins, waar direct water uit de Oosterschelde wordt ingelaten, is begonnen met het kweken van tong.

In de kweekbassins worden niet alleen tongen, maar ook zagers (zeewormen), zilte gewassen en schelpdieren gekweekt. Zo wordt zoveel mogelijk een natuurlijke kringloop gecreëerd: vis produceert mest, mest doet algen en zilte gewassen als zeekraal en lamsoor groeien, algen vormen het voedsel voor schelpdieren en zagers. Een deel van de zagers wordt benut voor de voeding van de tong, waarmee de cirkel rond is.

Deze week nog meldde de stichting Zeeuwse tong dat onderzoekers een doorbraak hebben gemeld: de kweektongen planten zich voort. Kweektongen hebben daar normaal gesproken moeite mee.

Reageer op dit artikel