nieuws

Slow coffee’ culinaire trendwoord 2011

Restaurant

Het woord ‘Slow Coffee’ is door de juryleden van foodlingo tot het culinaire trendwoord van 2011 gekozen. Het woord is gekozen door Ronald de Nijs van Zestz, Marjan Ippel, auteur van What (not) toe at 2011 en journalist Ronald Hoeben.

Slow coffee’ culinaire trendwoord 2011

2010 is volgens de organisatoren zonder meer het ‘jaar van de koffie’. ‘En dan specifieker het jaar van de filterkoffie en al die andere herontdekte zetmethodes waarbij snelheid een ongewenste factor is.’

‘Slow coffee’ impliceert dat de versgemalen koffiebonen alle tijd krijgen om hun smaak aan het traag doordruppelende water te geven. De organisatie noemt het ‘de sublimatie van een eetbewustzijn dat ooit begon met slow food en dit jaar ook door grote koffieschuivers als Douwe Egberts is opgepikt.’

Slow Coffee is de winnaar van het ‘food lingo’. Er is ook een ‘faux lingo’ geweest. Daar heeft het woord ‘keepkantjes’ gewonnen. Volgens de jury een typisch voorbeeld van een productinnovatie waarbij enkel het gebruiksgemak telt. Wat is het? Een korst die zich snel van de Maaslander-kaas laat peuteren.

Reageer op dit artikel