nieuws

Sluiting dreigt voor helft Belgische horeca

Restaurant

Als de Belgische regering niet snel ingrijpt, dreigt sluiting voor de helft van alle Belgische cafés en restaurants. De bedrijven zijn niet rendabel. Dit blijkt uit een vergelijkend onderzoek van horecazaken in Nederland, Duitsland en België.

Sluiting dreigt voor helft Belgische horeca

Het onderzoek is verricht door professor Ghislain Houben van de Universiteit van Hasselt. Houben denkt dat als er geen ingrijpende maatregelen komen om de horecasector te ondersteunen de helft van de zaken zal sluiten.

Sluiting van de horecazaken heeft gevolgen voor ruim 26.000 gezinnen. Bovendien zullen de overblijvende horecabedrijven hun prijzen met 50 tot 70 procent moeten verhogen.

De kostprijs voor horecapersoneel in België bedraagt 43,3 procentvan de omzet. Vergelijkbare bedrijven in Nederland betalen 33,3 procent en in Duitsland 35,4 procent.

Veel horeca

België telt per 184 inwoners één horecazaak, dat is veel in vergelijking met Duitsland (343) en Nederland (390)

Belgische horecazaken zouden geholpen zijn wanneer regels uit Nederland en Duitsland worden overgneomen. Zo zijn er in Duitsland mogelijkheden voor belastingvrije bijverdiensten voor werknemers. Nederlandse bedrijven betalen slechts 6 procent btw op niet-alcoholische dranken. In België is dat 21 procent.

Reageer op dit artikel