nieuws

Smulders wint Wynand Vogelbokaal

Restaurant

Toine Smulders heeft de Wynand Vogelbokaal en daarmee een cheque van 10.000 euro gewonnen. De eigenaar van Villa Copera in Tolkamer won eerder dit jaar al de Gouden Koksmuts en werd vorig jaar wereldkampioen koken.

Smulders wint Wynand Vogelbokaal

Voor Smulders, eigenaar van Villa Copera in Tolkamers, was het in principe de laatste kookwedstrijd uit zijn carrière. ‘Als ik een goede sponsor vind, wil ik nog wel eens voor de Bocuse d’Or gaan. Maar verder is het mooi geweest. Ik wil meer in mijn restaurant zijn’.

Smulders ziet voor de Wynand Vogelbokaal een mooie toekomst weggelegd. ‘Het niveau is hoog. Een stuk hoger dan de strijd om de Gouden Koksmuts. Daarnaast was er veel publiek. Tijdens de Gouden Koksmuts was de helft van het publiek op de Horecava al naar huis of aan het opruimen’.

Smaak

Ook de deelnemers waren volgens winnaar Smulders ‘geen kleintjes’. ‘Naast mij stond Wim Klerks te koken. Hij gebruikte technieken die hij ook in Frankrijk tijdens de Bocuse d’Or gebruikte. Ik was wel extra gebrand op deze wedstrijd door de deelname van Wim’.

De deelnemers kregen als opdracht het maken van een feestelijke salade, een tussengerecht met zwezerik en slakken, een hoofdgerecht van drie bereidingen van speenvarken en een dessert met bladendeeg en fruit. Smulders maakte volgens eigen zeggen het verschil door smaak en textuur.

Buma Stemra

Kocht Smulders van het prijzengeld gewonnen bij het WK in Dubai nog een Italiaanse scooter, nu gaat de gewonnen cheque op de grote hoop van rekeningen. ‘Ik ben werkgever, dus de helft van het geld gaat naar de fiscus. De rest gaat op de grote hoop en waarschijnlijk op aan rekeningen van Buma Stemra en andere instanties’.

De Wynand Vogelbokaal is vernoemd naar de nestor van kookwedstrijden in Nederland. Het is de bedoeling dat de prijs elk jaar wordt uitgereikt aan de kok met de beste culinaire handjes. Vogels laat weten dat hij met de wedstrijd wil groeien tot dé kookwedstrijd van Nederland. Voor volgend jaar mikt hij op deelname van souschefs bij absolute toprestaurants en op deelname van jonge, talentvolle koks.

Reageer op dit artikel