nieuws

Spaanse is beste vrouwelijke chef ter wereld

Restaurant

De Spaanse Elena Arzak (42), chef-kok van het driesterrenrestaurant Arzak in San Sebastian, is door het Britse tijdschrift Restaurant uitgeroepen tot beste vrouwelijke chef van de wereld.

Spaanse is beste vrouwelijke chef ter wereld

 

Arzak leidt samen met haar vader Juan Mari restaurant Arzak dat drie sterren kreeg van Michelin. Ze behoort tot de vierde generatie van de familie die het restaurant leidt sinds de opening in 1897.

De winnares studeerde in het Zwitserse Luzern en werkte daarna in Frankrijk, bij befaamde restaurants als Troisgras, Bras, Pierre Gagnaire en Carré de Feuillants. In Spanje werkte ze bij El Bulli onder de hoede van Ferran Adria.

Arzak ontving haar prijs in Reims. Ze volgt Anne-Sophie Pic van restaurant Pic à Valence op, de enige vrouw in Frankrijk die met drie Michelinsterren bekroond werd.

Het tijdschrift Restaurant maakt elk jaar een lijst met de beste 50 restaurants van de wereld samen, die door 800 internationale critici en gastronomische experts wordt samengesteld. In 2010 en 2011 werd het Deense Noma tot ’s werelds beste restaurant gekozen. Op de lijst staan twee Nederlandse restaurants, De Librije op 46 en Oud Sluis op 17.

Op 30 april wordt in Londen de nieuwe lijst bekend gemaakt.

Reageer op dit artikel