nieuws

Steeds beter met Nederlandse wijn

Restaurant

Het aantal Nederlandse wijnboeren is het afgelopen jaar boven de honderd gekomen. Dat is een stijging van ruim 10 procent in vergelijking met 2009. De laatste vijf jaar verdubbelde het areaal wijndruiven tot 170 hectare. Daarmee is het de snelst groeiende fruitsector in ons land.

Steeds beter met Nederlandse wijn

Bovenstaande blijkt uit cijfers van het CBS. Deze organisatie telt echter alleen de wijnboeren met een jaaromzet van meer dan 3.000 euro. Het Nederlandse Wijngaardeniersgilde telt iedereen mee die wijn verkoopt en komt tot 180 commerciële wiingaarden.

Wijnimport

Uit cijfers over de wijnconsumptie in Nederland blijkt dat de import uit de klassieke wijnlanden, Frankrijk en Duitsland, afneemt. Voor de Franse wijnboeren is het zelfs het zevende jaar op rij dat hun aandeel op de Nederlandse wijnmarkt slinkt.

Franse en Duitse wijn wordt nog wel veruit het meest gedronken, maar Nederlanders hebben inmiddels ook Italië, Spanje en de ‘Nieuwe Wereld’ – onder meer Chili en Zuid-Afrika – ontdekt.

Britse wijn

Het CBS concludeert dat Groot-Brittannië is opgerukt naar een vierde plaats als wijnexporteur naar ons land. Nog vóór Australië, Portugal en Argentinië. Dat geeft echter een vertekend beeld, want het gaat niet om Britse wijn maar om wijn die via Groot-Brittannië ons land binnenkomt. De voornaamste landen van oorsprong zijn Zuid-Afrika, Australië en Nieuw-Zeeland.

Van wijnen uit de Nieuwe Wereld heeft Chili het grootste marktaandeel met 8 procent. Daarna komt Zuid-Afrika met 6 procent. Australië en Argentinië sluiten de rij met respectievelijk 4 en 3,5 procent marktaandeel.

Marktaandeel Franse wijn

Na vijf opeenvolgende jaren van groei is in 2010 de invoer van Duitse wijn met 3 procent afgenomen. Met een aandeel van 18 procent staan de oosterburen op de tweede plaats, na Frankrijk, dat nog altijd een marktaandeel van 27 procent heeft.

Nederlanders drinken dus steeds meer Nederlandse wijn. De kwaliteit van wijn van vaderlandse bodem is de laatste jaren met sprongen vooruitgegaan. Dankzij de aanplant van druivenrassen die beter passen bij ons klimaat, de verbeterde kennis van wijnbereiding en opwarming van de aarde waren de oogsten van de afgelopen jaren zeer succesvol.

Dit jaar wordt deze lijn niet doorgetrokken. Het jaar 2011 verliep voor de Nederlandse wijnbouw rampzalig door de slechte zomer, die gepaard ging met een overvloed aan regen. De sector moet daarom rekening houden met een kleine tot zeer kleine oogst van middelmatige kwaliteit.

Reageer op dit artikel