nieuws

Steeds meer musea gaan op culinaire toer

Restaurant

Steeds meer musea in grote internationale steden gaan op de culinaire toer. Sommige musea hebben zelfs een sterrenrestaurant. Culinaire hoogstandjes moeten gasten langer vasthouden en extra gasten naar binnen trekken.

Steeds meer musea gaan op culinaire toer

Dat blijkt uit een achtergrondartikel dat het Financieele Dagblad dit weekend publiceerde in haar weekendbijlage. Het artikel geeft een greep uit nieuwe en bekende museumrestaurants.

Culinaire hoogstandjes

Zo worden het Solomon Guggenheim Museum in Manhattan en het Museum of Arts en Design met restaurant Robert genoemd als goede voorbeelden van musea met een modern en hoogstaand restaurant. Op het menu van de musea-restaurants staan gerechten als risotto met kreeft, agnolotti met courgette, en salade met truffel en gepocheerd ei of een terrine van babyoctopus.

Het is gedaan met het cafetariavoedsel in het museum, concludeert het artikel. Museumbezoekers zouden meer willen dan alleen kunst bekijken. Een goede maaltijd hoort bij de totaalbeleving.

Cross marketing

Volgens Brian Saltzman, eigenaar van restaurant Robert is er sprake van cross marketing. ‘Restaurantgasten bezoeken het museum en omgekeerd kunnen museumbezoekers bij ons komen lunchen of dineren. Bovendien hebben we een centrale ligging in een levendige buurt met veel theaters en kantoorgebouwen, wat het klantenpotentieel vergroot.’

Michelin

Het bekendste museumrestaurant is misschien wel The Modern, in Museum of Modern Art. Michelin heeft het restaurant gewaardeerd met een ster.

Gerechten

De combinatie kunst en eten levert ook de chefs veel inspiratie op. Zo legt het menu regelmatige en link met de kunstzinnige omgeving, signaleert schrijver Kris van Hamme. Tentoonstellingen zouden gepaard gaan met menu’s, zoals als het ‘geometrische driegangenmenu’, naar aanleiding van een tentoonstelling over de geometrie van kunstenaars. Het resultaat? Een gazpacho in de vorm van een geelrode spiraal.

Nederland

Ook in Nederland is deze trend in opkomst. Zo is er een mooi restaurant bij het Wereldmuseum in Rotterdam, bij Neva in Amsterdam, bij Sense in Den Bosch en natuurlijk niet te vergeten Beluga in Maastricht, vlak naast het Bonnefantenmuseum.

Reageer op dit artikel