nieuws

Sterrenkoks inspireren bloemencorso

Restaurant

Veertien sterrenkoks uit Nederland vormen de inspiratiebron voor de 14 wagens van het bloemencorso van Valkenswaard op 9 september. Thema is ‘Schuif maar aan.

Sterrenkoks inspireren bloemencorso

Via Dick Middelweerd, sterchef bij Treeswijkhoeve in Waalre, is de organisatie in contact gekomen met de veertien koks. Het zijn nagenoeg allemaal leden van de Alliance Gastronomique. Middelweerd is enthousiast over de samenwerking met de ontwerpers van de corsowagens. ‘Je weet niet wat je ziet. Ik ben onder de indruk.’

Horeca in Valkenswaard

Naast de kok, zijn filosofie, een gerecht of een bepaald ingrediënt het uitgangspunt voor de wagenbouwers. ‘Het is een fantastisch idee. Koks zijn een goede inspiratiebron. Het is een feest om iets met dit thema te doen’, vertelt Willem Sterken, lid van een van de commissies van de organisatie, Stichting Bloemencorso Valkenswaard. ‘Het is ook interessant voor de horeca in Valkenswaard om er bij aan te haken. We willen van het corso een totaalbeleving maken.’ Welke plannen de Valkenswaardse horeca heeft, is nog niet bekend.

Rozenkrans

De eerste ideeën voor de corsowagens zijn er. Die over De Treeswijkhoeve gaat over de seizoenen en de factor tijd. Bij de wagen over Sergio Herman (Oud Sluis, Sluis) komt religie terug: het rozenkransgerecht en het nieuwe kloosterrestaurant La Chapelle vormen daarvoor de bron. Hostellerie De Hamert in Wellerlooi kan asperges terugzien op de kar en bij Paul van de Bunt van De Leuf in Ubachsberg is zijn reis naar de driesterrenrestaurants in Europa uitgangspunt.

De wagenbouwers zijn een heel jaar bezig met de voorbereidingen. De ontwerpen worden voorzien van dahlia’s en plantaardige materialen. Op 17 mei worden de definitieve ontwerpen geshowd.

Naast Middelweerd vormen Jonnie Boer (Librije, Zwolle), Sergio Herman (Oud Sluis, Sluis), Ron Blaauw (Blaauw, Amsterdam), Arjan Speelman (Ciel Bleu, Amsterdam), Akira Oshima (Yamazato, Amsterdam), Margo Reuten (Da Vinci, Maasbracht), Paul van de Bunt (De Leuf, Ubachsberg), Geertjan Vaartjes (Landgoed Lauswolt, Beetsterzwaag), Harold Kok, (Hostellerie de Hamert, Wellerlooi), Gerard Wollerich (Wollerich, Sint Oedenrode), Lucas Rive (De Bokkedoorns, Overveen) Joost Verhoeven (Cordial, Oss) en Carlo Chanterel (De Zwaan, Etten-Leur) de inspiratiebronnen voor de wagenbouwers.

Reageer op dit artikel