nieuws

Stichting Horeca Onderwijs wil ‘Belgische aanpak’ rookverbod

Restaurant

Stichting Horeca Onderwijs pleit voor invoering van de Belgische rookregels. Directeur Andre Pols zegt dat die regels zowel de bedrijfstak als de gasten in ere laten.

Stichting Horeca Onderwijs wil ‘Belgische aanpak’ rookverbod

Zijn opmerking komt in reactie op het bekendmaken van de wijziging van het algemeen rookverbod, zoals in het conceptregeerakkoord staat.

In België mag in cafés die kleiner zijn dan vijftig vierkante meter gewoon gerookt worden. Er moet dan wel een adequaat rookafzuig- of verluchtingssysteem in werking zijn die de hinder voor niet-rokers beperkt. Cafés groter dan vijftig vierkante meter moeten een rookvrije ruimte hebben.

In de kleine cafés zou dus geen afgesloten rookvrije ruimte vereist zijn. Veel Nederlandse horecabedrijven worden sinds de invoering van het huidige rookverbod geconfronteerd met een flinke omzetdaling. Zij pleiten al langer voor opheffen van het rookverbod voor kleine cafés.

In alle Belgische restaurants en sportcentra geldt een rookverbod, inclusief de eetcafés. Uitbaters van restaurants mogen wel een aparte rookkamer inrichten waar nog gerookt mag worden. Daar mag echter niet bij worden gegeten.

Alleen in de snacksector mag op dezelfde plaats gerookt en gesnackt worden. Met deze regelgeving komt de horeca volgens Pols niet voor ‘onoverkomelijkheden te staan en heeft de gast altijd een keuze.’

Reageer op dit artikel