nieuws

SVH: dienstbaarheid moet inhaalslag maken

Restaurant

SVH komt dit najaar met een tv-programma over gastvrijheid in de horeca. SVH-directeur Bob Schut zegt in een interview met het AD dat Nederland achterloopt op gebied van gastvrijheid.

SVH: dienstbaarheid moet inhaalslag maken

De wedstrijd gastheerschap of gastvrouwschap is voor leerlingen tot 25 jaar. Bob Schut, directeur van Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH) wil hiermee de bediening uit de schaduw helpen. ‘Na alle tv-programma’s over koks wordt het tijd om het werk van de bediening zichtbaar te maken.’

Volgens Schut loopt Nederland achter bij andere landen op gebied van gastvrijheid. Hij wijt dit aan cultuurverschillen ‘Het imago van het vak in zuidelijker landen is veel beter. Het begint in België; daar merk je al verschil. Daar is het een tweede natuur. Het cultuuraspect speelt mee: wij zijn in Nederland niet zo dienstbaar. Terwijl het zo belangrijk is. Of een avondje uit eten geslaagd is, hangt voor 50 tot 60 procent af van de bediening.

De invloed van ‘de zwarte brigade’ is volgens de SVH-directeur van wezenlijk belang op een avondje uit eten, ook in een eenvoudig café. Volgens hem gaat het vaak al mis bij de begroeting. ‘Als je dan al stijve nekharen hebt, dan maak je dat als bediening niet meer goed. Dat noem ik ‘de wet van behoud van ellende’’.

Het Gastvrijheidsgilde is een vereniging van professionals en komt dit jaar met een andere maatregel om de kwaliteit van de bediening omhoog te halen en hen extra aandacht te geven: het gilde geeft de gids ‘Welkom’ uit. Daarin staan honderd horecabedrijven – van cafés en discotheken tot hotels en restaurants die zich op een positieve manier onderscheiden van hun collega’s.

Reageer op dit artikel