nieuws

Telefonische restaurantgids bij IENS

Restaurant

Gidsenmaker IENS begint met een telefonische restaurantwijzer. Wie onthand is, in de file staat of anderszins, kan straks IENS bellen om snel een restaurant te vinden. De bekende restaurantgids opent over twee maanden een 0900-informatienummer om mensen naar het restaurant van hun keuze te leiden. In een later stadium volgen er ook filmpjes voor op de mobiel.

Telefonische restaurantgids bij IENS

Het idee voor een infonummer bestaat al enkele jaren, maar het was praktisch gezien niet uitvoerbaar. De redactie wordt regelmatig gebeld door mensen die snel even een tip willen hebben of het adres van een restaurant dat ze zoeken. ‘Eerst hebben we gedacht om het live te doen, maar dat is financieel onhaalbaar’, vertelt Iens Boswijk. Het nieuwe nummer wordt 0900-6384367, oftewel 0900-METIENS.

De beller wordt net als bij de NS-infonummer via de computer door het systeem geleid. Eerst wordt naar de plaats gevraagd, dan de keuken die de beller wil bezoeken om dan eventueel in te zoomen op de stad of zelfs wijk. Bij meerdere restaurantsuggesties kan gekozen worden uit voorkeuren gebaseerd op prijs of beoordeling. Aan het eind wordt de beller ook gevraagd of die wil weten wat IENS van dat restaurant vindt.

Deze teksten worden op een passende manier ingesproken door bekende mensen uit het restaurantbranche. ‘Zo zal culinair journalist Alain Caron de Franse keukens inspreken en de Rotterdamse restaurants door een typische Rotterdammer en de Amsterdamse restaurants door uiteraard een typische Amsterdammer. Voor Rotterdam is dit hoogstwaarschijnlijk Herman den Blijker’. In totaal moeten 7000 beschrijvingen van Nederlandse restaurants worden ingesproken.

Reageer op dit artikel