nieuws

Thai moet kip eten tegen inflatie

Restaurant

Samak Sundaravej, de Thaise premier, adviseert landgenoten geen varkensvlees maar kip te kopen om de inflatie in het land in toom te houden. In februari steeg de geldontwaarding in het Aziatische land naar het hoogste niveau in twintig maanden. Een van de aanjagers van de inflatie is de sterk gestegen prijs van varkensvlees.

Thai moet kip eten tegen inflatie

‘Mocht varkensvlees u te duur zijn geworden, eet dan gewoon een tijdje kip’, adviseert premier Samak nu. Vreemd is het advies van de voormalige kok en presentator van een wekelijks kookprogramma niet. Want de prijs van varkensvlees is in Thailand in een jaar tijd met 63% gestegen, meldt Het Financieele Dagblad.

De 72-jarige Samak werd in januari premier van Thailand nadat zijn partij, de Peoples Power Party, in december de parlementsverkiezingen had gewonnen. In de Engelse krant The Guardian zegt hij van plan te zijn kookprogramma’s te blijven presenteren. ‘De grondwet verbiedt het de premier niet over eten te praten.’

Een deel van de sterke prijsstijging van voedsel in Thailand, en dus ook van varkensvlees, is te verklaren door het extreme winterweer begin dit jaar in China, waardoor tot nu toe volgens de overheid jaar mogelijk al 874.000 varkens zijn gestorven.

China is als grootste varkensvleesverbruiker van de wereld fors meer varkensvlees gaan importeren, onder meer uit het nabijgelegen Thailand. De gemiddelde Thai voelt dit direct in zijn portemonnee. Door de importdrift van de Chinezen is varkensvlees in Thailand twee keer zo duur geworden als kippenvlees.

Reageer op dit artikel