nieuws

Thaise garnaal rukt op

Restaurant

Thailand wil als grootste leverancier van garnalen ter wereld met meer uitvoer naar Europa en naar nieuwe markten zijn garnalenexport in 2008 hebben verdubbeld tot 500.000 ton. Dit heeft het Thaise ministerie van Handel woensdag laten weten.

Thaise garnaal rukt op

Vorig jaar verliet 283.000 ton het land, goed voor 25 procent van het aanbod op de wereldmarkt. Dit jaar moet de export toenemen met 15 procent tot een waarde van 2 miljard Amerikaanse dollar (ruim 1,5 miljard euro).

In 2008 zal er over de hele wereld 1,8 miljoen ton garnalen worden verorberd. Thailand wil daar ongeveer een derde van leveren. Om dat te bereiken wil het markten als Groot-Brittannië en Rusland, waar nog nauwelijks Thaise garnalen te krijgen zijn, veroveren.

Het land mag dan groot zijn op de garnalenmarkt, op de Europese markt had het vorig jaar maar een aandeel van 1 procent, terwijl de Europese Unie goed is voor 37 procent van het wereldgarnalenverbruik. De Verenigde Staten zijn tweede met 33 procent en Japan is derde met 18 procent.

De export naar de EU-landen kan dit jaar hard toenemen als gevolg van een verlaging van de invoerrechten. Per augustus vorig jaar heeft de EU de invoerrechten op producten uit ontwikkelingslanden verlaagd om de handel van die landen te stimuleren.

Officiële ramingen van Thailand geven aan dat de export naar de EU dit jaar kan verdubbelen tot 10.000 ton, goed voor 52 miljoen dollar. Niet alleen de verlaging van de importtarieven is daar de oorzaak van, ook de uitbreiding van de EU geeft de Thaise garnaal meer mogelijkheden.

De garnalenexporteurs van Thailand zijn nog veel optimistischer dan hun overheid. Ze menen dat de waarde van hun export naar de EU zeven maal hoger kan uitvallen dan vorig jaar. Dankzij de verlaging van de invoerrechten heeft het land de laatste acht maanden 13.000 ton garnalen geleverd.

Over heel 2006 kan de uitvoer naar de EU-landen uitkomen op 70.000 ton. Dat is veel meer dan de 6000 ton van 2004, zo raamt Somsak Paneetahtyasai, voorzitter van de branchevereniging Thai Shrimp Association.

De toeneming kan de achteruitgang van de leveringen aan de VS opvangen. Dat land neemt dit jaar naar verwachting 100.000 ton Thaise garnalen af tegen 150.000 ton in 2005. Deze vermindering is het gevolg van de hoge heffingen die de VS op de invoer van de garnalen uit Thailand legt. De VS zijn nog wel de grootste afnemer.

Reageer op dit artikel