nieuws

Theeplantages broeiplaats van misstanden

Restaurant

Het wemelt van de misstanden in de theesector. Dat concludeert de stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (Somo). Theeplukkers werken onder slechte omstandigheden en krijgen weinig betaald.

Theeplantages broeiplaats van misstanden

Op veel plantages, waar de plukkers vaak wonen, ontbreken basisvoorzieningen als schoonwater, riolering en elektriciteit. Op sommige plantages komt ondervoeding voor. Ook het milieu is de dupe door monocultuur en het gebruik van pesticiden. In vergelijking met koffie is er volgens Somo weinig aandacht voor sociale en ecologische aspecten van theeproductie.

Grote theefabrikanten als Sara Lee (Pickwick) en Unilever (Lipton), erkennen de misstanden. Maar volgens hen is hun invloed beperkt, omdat een groot deel van de thee voor de lokale markt is bestemd of wordt geëxporteerd naar niet-westerse landen. Driekwart van de mondiale productie gebeurt in vier landen: China, India, Sri Lanka en Kenia. Slechts 10 procent daarvan gaat naar de westerse consument.

Reageer op dit artikel