nieuws

Toch twee maanden geen palingvisserij

Restaurant

Palingvissers mogen dit najaar twee maanden geen paling vangen. En vanaf 2010 wordt er drie maanden, van 1 september tot 1 december, geen paling gevangen. Dat heeft minister Gerda Verburg (LNV) dinsdag bekendgemaakt. Ze heeft 700.000 euro gereserveerd om de gevolgen van die maatregel te compenseren.

Toch twee maanden geen palingvisserij

Verburg past het eerder opgestelde aalplan aan, nadat visserijbiologen stelden dat alleen een forse vermindering van de visserij kan helpen bij herstel van de palingstand. Onlangs zei Europees Commissaris Joe Borg al dat hij bedenkingen had bij het Nederlandse plan om deze bedreigde soort te beschermen. Hij sloot vangstbeperkende maatregelen niet uit, ook al omdat er .

Borg overtuigde Verburg dat striktere maatregelen nodig zijn en dat de Europese Commissie anders later dit jaar het plan niet zal goedkeuren, zo blijkt uit de brief van de minister aan de Tweede Kamer. De Commissie gaat wel akkoord als er een visverbod van drie maanden komt. Een land dat geen aalbeschermingsplan heeft, mag van Europa de helft minder paling vangen.

Aanvankelijk wilde Verburg de palingvissers twee maanden niet laten vissen. De Tweede Kamer floot haar terug en bedong een vangstverbod van een maand, in oktober. De vissers zouden dan wel 50 ton schieraal uitzetten. Later bedong de Kamer in een motie dat de vissers het gehele jaar moeten kunnen vissen, als ze maar wel 157 ton schieraal uitzetten, evenveel als de vangst van twee maanden. Verburg meldt de Kamer dat ze die motie niet kan uitvoeren.

De minister realiseert zich dat het vangstverbod een klap is voor de palingvisserij, maar ze zegt geen andere alternatieven te zien. De vissers gaan bij de dinsdag aangekondigde vangstverboden overigens geen aal meer uitzetten om de dieren te helpen bij hun terugkeer naar de paaigronden in de Sargassozee. Het vangstverbod geldt in de beste maanden voor de palingvissers.

Reageer op dit artikel