nieuws

Topkok lanceert meer ‘groene’ VISwijzer 2009

Restaurant

Topkok Pierre Wind heeft op 16 mei in Scheveningen de geactualiseerde VISwijzer 2009/2010 in ontvangst genomen. Het Productschap Vis vindt dat de toetsingscriteria van de wijzer onduidelijk en presenteerde een eigen uitgave.

Topkok lanceert meer ‘groene’ VISwijzer 2009

In de VISwijzer zijn de best verkochte vissoorten uit Nederland ingedeeld op basis van duurzaamheid. Groen staat voor een goede keuze, oranje voor tweede keuze en rood voor liever niet kopen.

Het productschap Vis vindt de VISwijzer geen onafhankelijke certificeringsmethode. De toetsingscriteria door de natuurorganisaties zouden niet duidelijk zijn. Om haar ongenoegen te uiten kwam het schap op 16 mei met de uitgave ‘Wij vangen deze vis…wijzer’. Daarin zet ze uiteen op welke manier de visserij bezig is met duurzaamheid.

De samenstellers van de VISwijzer, het Wereld Natuur Fonds en Stichting De Noordzee, laten zich in hun persaankondiging over de nieuwe VISwijzer positief uit over de Nederlandse visserijsector. Deze is steeds meer met MSC-certificering bezig. In de VISwijzer is dit jaar een extra kolom informatie over wildgevangen visproducten met het MSC-keurmerk van het Marine Steward Council opgenomen. Er zijn negen vissoorten met dit keurmerk bijgekomen waaronder haring en makreel.

Ook is het aantal ‘Groene vissen’ uit de Noordzee dit jaar toegenomen. Hollandse haring en garnalen vallen nu onder ‘prima keuze.’

Nog een noviteit is dat de VISwijzer ook via sms-en en via mobiel internet op te vragen is. De papieren VISwijzer is nog steeds down te loaden via www.goedevis.nl of telefonisch te bestellen via het WNF.

Uit onderzoek van het WNF blijkt dat 36 procent van de Nederlanders de VISwijzer kent. Een op de vier volwassenen gebruikt de lijst.

Reageer op dit artikel