nieuws

Toprestaurants in zwaar weer slaan alarm

Restaurant

Toprestaurants slaan alarm over de gevolgen van de crisis. Restaurantvoorzitter Gijsbert Bianchi van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) zegt dat de crisis rampzalig is voor topzaken en daalt de omzet alarmerend hard.

Toprestaurants in zwaar weer slaan alarm

Bianchi zegt dat recente cijfers van het CBS over de daling van restaurantomzet alweer achterhaald zijn. CBS becijferde een omzetdaling in het vierde kwartaal van 2008 met ruim 6 procent. Bianchi stelt dat ‘die getallen intussen gerust kunnen worden verdubbeld’.

De sectorvoorman spreekt van mogelijk honderden faillissementen als gevolg van de terugloop van het aantal gasten en het bestedingspatroon. Bianchi pleit voor snelle overheidsmaatregelen.

‘We willen geen geld, wat de banken wel hebben gekregen, maar denken aan verlichtende maatregelen zoals het vooruit schuiven van voorschotbetalingen aan de fiscus. Op die manier schep je lucht’, aldus Bianchi in BN/DeStem.

Bianchi zegt dat het vragen om steun binnen de branchevereniging gevoelig ligt. ‘Ons vak is aardig zijn en we houden graag de schijn op dat het goed gaat. Bij een klein dipje zoals in 2003 is dat ook de beste strategie. Maar de situatie is nu zo erg dat we het taboe moeten doorbreken’.

Reageer op dit artikel