Tweede Kamer akkoord met nieuwe Drank- en Horecawet

Tweede Kamer akkoord met nieuwe Drank- en Horecawet

De Tweede Kamer is akkoord met de nieuwe drank- en horecawet. Nu moet de Eerste Kamer de wet nog behandelen waarna de wijzigingen ingaan per 1 januari of 1 juli volgend jaar. Belangrijkste punt: jeugd onder de zestien is strafbaar als ze in de kroeg alcohol drinken.

Eerder deze week werd al duidelijk dat jongeren onder de zestien jaar nu ook zelf strafbaar zijn als ze in de kroeg alcohol drinken. Een ondernemer ontloopt een boete echter niet, deze blijft ook strafbaar.

Wijzigingen Drank- en Horecawet

Leeftijdsgrenzen worden niet verhoogd zoals eerder werd geopperd. Leidinggevende van horecabedrijven hoeven niet langer in de vergunning te worden opgenomen. Dit kan op een aanhangsel bij de vergunning. Dit scheelt administratie en papierwerk. Daarnaast hoeven bepaalde leidinggevende niet over een Verklaring Sociale Hygiëne te beschikken.

In de nieuwe wet gaan er ook meer bevoegdheden naar de lokale overheid en de handhaving van de Drank- en Horecawet komt nagenoeg geheel bij de burgemeester te liggen. Dit biedt echter ook kansen voor lokale horecaondernemers om tot beter lokaal maatwerk te komen.

KHN heeft op haar website de belangrijkste veranderingen in de nieuwe Drank- en horecawet op een rijtje gezet.

De Eerste Kamer kan een wetsvoorstel alleen maar goed- of afkeuren. Wijzigen is niet mogelijk. Het gebeurt bijna nooit dat de Eerste Kamer een voorbehoud maakt.

KHN is op hoofdlijnen tevreden met de nieuwe wet maar gaat achter de schermen wel werken aan een volledig nieuwe alcoholwet. ‘Wij zijn van mening dat er een volledige nieuwe alcoholwet moet komen. Die vanaf het begin moet worden opgebouwd. De huidige wet stamt al uit 1881 en is steeds aangepast. Soms moe je helemaal opnieuw beginnen. Uitgangspunt: hoe verankeren we in de wet dat er op een verantwoorde manier alcohol wordt verstrekt.’

Bekijk deze collectie

Wetgeving

In deze collectie alles over wetten en regels waar de horeca mee te maken heeft. Van de recente wijzigingen in de pensioenwet tot inzichten in de Bibob-regelgeving. Leer hoe je aan wet- en regelgeving voldoet en hoe je vergunningen aanvraagt.