nieuws

Tweesterrenchef bant suiker uit desserts

Restaurant

De Belgische patissier Chrisophe Thomaes van tweesterrenrestaurant Le Château du Mylord bant suiker uit de desserts. De chef gebruikt daarvoor in de plaats een suikervervanger van Belgisch fabrikaat.

Tweesterrenchef bant suiker uit desserts

Het gaat om het product Sweetwell, dat 61 procent minder calorieën dan suiker bevat. Het middel werd ontdekt door een Gentse doctoraatsstudente die het bij Sweetwell verder ontwikkeld heeft, zo meldt het Nieuwsblad.

Unicum

Belgisch culinair journalist Marc Declercq zegt nog nooit van zoiets gehoord te hebben. ‘Ik weet dat een chocolademaker als Marcolini de hoeveelheid suiker in zijn pralines sterk vermindert, maar ik heb nog nooit gehoord van een restaurant dat ermee uitpakt dat het een suikervervanger gebruikt. Dit is echt wel uniek. Ik heb ook nog nooit een sterrenkok horen zeggen dat hij daarmee bezig is.’

Gezondheid

Chef-kok Jean-Baptiste Thomaes zegt het vooral belangrijk te vinden voor de gezondheid van hun klanten. ‘Diabetespatiënten kunnen nu ook in een tweesterrenrestaurant een lekker taartje eten, en hoeven zich niet tot een appel of een fruitsla te beperken. Maar deze stap is ook belangrijk in de strijd tegen obesitas.’

Smaak

Groot smaakverschil is er niet, zegt Thomaes. ‘Als je de mensen er niet bij vertelt dat er Sweetwell in plaats van suiker in de desserts zit, smaakt niemand het verschil. Wij hebben een groep gastronomische journalisten een aardbeientaartje laten eten, met geen korreltje suiker in. Ze hebben er niets van geproefd.’

Primeur Château du Mylord

Le Château du Mylord is het eerste restaurant dat het product gebruikt, maar het bedrijf levert naar eigen zeggen ook aan producenten van ontbijtgranen en jam.

Reageer op dit artikel